Izvršni postupak – opcije za unapređenje

USAID-ov Projekat pravosuđa sarađuje sa Općinskim sudom u Sarajevu

Objavljeno: Februar 26, 2015
U zajedničkoj organizaciji Općinskog suda u Sarajevu i USAID-ovog Projekta pravosuđa u Bosni i Hercegovini, 26.2.2015. godine u hotelu Sarajevo održan je okrugli sto na temu „Izvršni postupak – opcije za unapređenje“. Primarni cilj organiziranja okruglog stola bilo je iniciranje diskusija unutar profesionalne zajednice u pravcu unapređenja pravnog okvira i prakse provođenja izvršenja sudskih odluka i drugih izvršnih isprava, a što bi trebalo rezultirati većom pravnom sigurnošću građana i poboljšanjem poslovnog okruženja u zemlji.

Zbog velikog broja neriješenih predmeta, složenog pravnog okvira koji se odnosi na izvršenja, a koji omogućava odugovlačenje postupka i neujednačenost prakse, učesnici okruglog stola danas su imali mogućnost analizirati postojeće stanje, utvrditi probleme u izvršnom postupku te pokrenuti stručnu raspravu o iznalaženju najboljih rješenja. 

Moderator okruglog stola bila je gđa Janja Jovanović, predsjednica Općinskog suda u Sarajevu. U svom uvodnom izlaganju, predsjednica je pozdravila predstavnike USAID-ovog Projekta pravosuđa u BiH i pohvalila njihove aktivnosti na unapređenju izvršnog postupka. Ona je naglasila da izvršni postupak mora biti brz i efikasan, ali da postojeća zakonska regulativa to, nažalost, onemogućava. „Mi ćemo u okviru ovog projekta pokušati iznaći najbolja rješenja kako bi se izvršni postupak pojednostavio, a tražioci izvršenja svoje utvrđeno pravo ostvarili u što kraćem roku.“

„Moram istaći da smo na osnovu analize utvrdili da tuženi u 95% slučajeva ne žele dobrovoljno u paricionom roku ispuniti svoje obaveze kako je to presudom utvrđeno, nego tužitelji moraju ostvarivanje svog prava tražiti prinudno putem izvršnog postupka. Prema sadašnjem zakonu to je dugotrajan postupak“ – izjavila je predsjednica Jovanović. 

Ana Bilić Andrijanić, šef Projekta unapređenja efikasnosti pravosuđa pri VSTV-u, tokom svoje prezentacije istakla je da je veliki broj neriješenih predmeta u sudovima uzrokovan enormnim prilivom predmeta određene vrste, posebno predmeta koji su proizašli iz neplaćenih komunalnih usluga (tzv. komunalni predmeti). Broj ovih predmeta je u stalnom porastu. Iako je njihova vrijednost često veoma mala, rješavanje komunalnih predmeta iziskuje isti angažman sudija kao i rješavanje predmeta mnogo veće vrijednosti te često usporava i proces izvršenja na temelju izvršne odluke suda. Iz tog razloga VSTV konstantno radi na iznalaženju novih rješenja za rješavanje problema dugotrajnosti izvršnog postupka u vidu konkretnih mjera u sudovima i u vidu zakonodavnih inicijativa. 

„Primjer takve inicijative je i usvajanje 'Analize za zakonodavne izmjene za izmještanje komunalnih i izvršnih predmeta iz sudova formiranjem javnih ili privatnih agencija'. Ove aktivnosti su u skladu sa preporukama Evropske komisije za provođenje Strategije za reformu sektora pravde u BiH i Strukturiranog dijaloga koje se odnose na uvođenje niza mjera za rješavanje problema dugotrajnosti izvršnog postupka“ – izjavila je Bilić Andrijanić.

Gđa Biljana Potparić - Lipa, direktorica USAID-ovog Projekta pravosuđa istakla je da je izvršenje sudskih odluka sastavni dio sudskog postupka i predstavlja finaliziranje procesa u kojem su stečena određena prava. Poteškoće i prepreke efikasnom izvršenju su brojne i potreba za unapređenjem ove oblasti je opravdano dobila značajan fokus u okviru USAID-ovog Projekta pravosuđa. „Primarni cilj današnjeg okruglog stola bio je okupiti što više stručnjaka koji se neposredno i često susreću sa problemima u izvršnom postupku te da se identifikuje što više pitanja s ciljem započinjanja stručne rasprave o iznalaženju najboljih rješenja, a USAID-ov Projekat pravosuđa će dati stručnu i tehničku podršku ovom procesu“. 

Učesnici okruglog stola usaglasili su se da je problem neizvršenja sudskih presuda ozbiljno pitanje koje se tiče ne samo pravosudne zajednice, nego i izvršne i zakonodavne vlasti te čijem rješavanju se treba sistemski pristupiti. Neizvršavanjem sudskih presuda stvara se nepovoljan ekonomski ambijent, uzrokuje nepovjerenje investitora, povećava nezaposlenost i nezadovoljstvo građana, a što u krajnjoj mjeri može uticati na sistem vladavine prava te prouzrokovati štetne posljedice po kompletno društvo.

Okruglom stolu prisustvovali su predstavnici VSTV-a BiH, pravosuđa Brčko Distrikta BiH, BiH sudova, ministarstava pravde, FIPA-e, banaka u BiH, poslodavaca, investitora, advokata i notara.