Znanjem do uspjeha

Specijalistička obuka u oblasti korupcije za tužioce iz BiH

Objavljeno: April 30, 2019

Šest tužilaca iz Bosne i Hercegovine (BiH) koji rade na složenim predmetima korupcijskog kriminala su od 8. do 12. aprila 2019. godine u Pragu (Češka Republika) pohađali petodnevnu intenzivnu obuku o istraživanju i procesuiranju korupcije u javnom sektoru.

Fokus obuke bio je na rješavanju kompleksnog hipotetičkog slučaja korupcije vladinih zvaničnika, uz simuliranje planiranja i vođenja istrage. Tužioci su kroz vježbe prikupljali dokaze, analizirali finansijsku dokumentaciju i pratili tokove novca, kako bi u konačnici doveli do optuženja visokih državnih zvaničnika i drugih saizvršilaca u ovom pretpostavljenom slučaju korupcije.

„Borba protiv korupcije u javnom sektoru svakako je jedna od najaktuelnijih tema u novijim demokratijama. Sigurna sam kako će mi znanja koja sam proširila na ovoj specijalističkoj obuci pomoći u budućem radu kod procesuiranja koruptivnih krivičnih djela“, rekla je Merima Mešanović, tužiteljica Kantonalnog tužilaštva Unsko-sanskog kantona.

Tužiteljica Mešanović pojasnila je da su sva znanja stečena u Pragu primjenljiva za svrhu istraživanja i procesuiranja direktnog primanja mita, specifičnih vrsta zloupotreba u procedurama javnih nabavki u javnom sektoru, te računovodstvenih i drugih prevara u finansijskom poslovanju unutar javnog, ali i privatnog sektora.

Učesnici ove obuke bili su tužioci iz kantonalnih tužilaštava u Tuzli, Zenici i Bihaću, te tužioci Republičkog javnog tužilaštva Republike Srpske – Posebnog odjeljenja za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala.

Predavači su bili eminentni svjetski stručnjaci sa bogatim profesionalnim iskustvom u oblasti istraživanja i procesuiranja korupcije u javnom sektoru.

Obuku je organizovao CEELI Institut (Central and Eastern European Law Iniative) iz Praga, a učešće tužilaca iz BiH omogućio je USAID-ov Projekat pravosuđa u BiH.