Obuka u VSTV-u BiH

Provjera imovinskih kartona sudija i tužilaca

Objavljeno: Decembar 14, 2018

Kako na najbolji mogući način provjeriti imovinske kartone koje sudije i tužioci dostavljaju Visokom sudskom i tužilačkom vijeću (VSTV) Bosne i Hercegovine (BiH), bila je tema obuke koja se održala 13. i 14. decembra 2018. godine u Sarajevu. Na obuci su učestvovali članovi VSTV-a BiH, predstavnici Odjela za pravna pitanja, Odjela za informacijsko-komunikacijske tehnologije, Odjela za pravosudne budžete i donatorska sredstva, te predstavnici Ureda disciplinskog tužioca.

Učesnici na ovoj obuci imali su priliku da razgovaraju o tome kako se procjenjuje vjerodostojnost imovinskih kartona, kako se obračunavaju prihodi i rashodi sudija/tužilaca, te njihovih članova porodice, o znakovima koji ukazuju na moguće tajne prihode ili potencijalni sukob interesa nosilaca pravosudnih funkcija. Obuka je bila posebno značajna zbog toga što su učesnici dobili mogućnost da nova saznanja praktično primjene kroz grupni rad na studiji slučaja.

„Provjera imovinskih kartona sudija i tužilaca jeste zahtjevan zadatak, ali neophodan ako želimo da preveniramo korupciju i da jačamo povjerenje javnosti u rad pravosuđa“, rekla je članica VSTV BiH i glavna tužiteljica Okružnog javnog tužilaštva u Doboju Željka Radović.

Članica Vijeća Radović istaknula je kako ova obuka dolazi u pravo vrijeme, neposredno nakon usvajanja pravilnika o imovinskim kartonima i novog obrasca imovinskog kartona.

Naime, VSTV BiH na svojoj sjednici u septembru ove godine usvojio je Pravilnik kojim se detaljno propisuju pravila i procedure podnošenja imovinskih kartona sudija i tužilaca VSTV-u BiH, kao i način njihove provjere, obrade, čuvanja i pristupa kartonima. Ovaj Pravilnik će se početi primjenjivati u praksi od 1. januara 2019. godine.

Obuku o provjeri imovinskih kartona nosilaca pravosudnih funkcija organizirao je USAID-ov Projekt pravosuđa u BiH, a predavač je bio Tilman Hoppe, međunarodni ekspert za imovinske kartone.