Uvodna obuka o vođenju disciplinskog postupka

Obukom do pravičnog i efikasnog disciplinskog postupka

Objavljeno: Maj 30, 2019

Uvodnu obuku iz oblasti disciplinskog postupka treba pružiti odmah, bez odlaganja nakon izbora člana Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) Bosne i Hercegovine (BiH) odnosno člana disciplinske komisije, jedan je od zaključaka radionice koja se održala 29. i 30. maja 2019. godine u Tarčinu.

Ovom prilikom učesnici radionice, predstavnici Odjela za imenovanja i Odjela za pravna pitanja VSTV BiH, te Ureda disciplinskog tužioca razgovarali su o tome kako je najbolje pružiti ovu obuku, uz korištenje nacrta Priručnika za vođenje disciplinskog postupka kojeg je USAID-ov Projekt pravosuđa u BiH razvio u saradnji sa VSTV Radnom grupom za unapređenje integriteta i odgovornosti nosilaca pravosudne funkcije.

Učesnici radionice složili su se kako su dobra priprema disciplinskog tužioca i člana disciplinske komisije, te uspostavljanje početne i kontinuirane obuke u ovoj oblasti ključni za osiguranje pravičnosti i efikasnosti disciplinskog postupka.

Iako su disciplinski postupci, prema Zakonu o VSTV-u javni, na ovoj radionici ponovo je naglašena potreba unapređenja transparentnosti disciplinskog postupka i njegovog ishoda, između ostalog tako što će se poboljšati način objave disciplinskih odluka.

Edukatori na radionici koju je organizirao USAID-ov Projekt pravosuđa u BiH bili su međunarodni eksperti Timothy Hughes i Victoria Henley, konzultanti Projekta. Bivši disciplinski tužilac i zamjenik direktorice Projekta Muhamed Sušić, te sudija Okružnog privrednog suda u Bijeljini i član disciplinske komisije VSTV Draženko Lugonja na radionici su učestvovali u svojstvu panelista i ovom prilikom predstavili određena aktuelna pitanja iz disciplinske prakse.