Podrška pravosuđu u BiH

Najmlađe tužilaštvo u BiH od jučer partner USAID Projekta pravosuđa u BiH

Objavljeno: Decembar 04, 2017

Okružno javno tužilaštvo u Prijedoru od jučer (04.12.2017. godine) je i formalni partner USAID-ovog Projekta pravosuđa u Bosni i Hercegovini (BiH). Nakon svečanog čina potpisivanja Tužilačkog partnerskog sporazuma u Prijedoru, ovo novoosnovano tužilaštvo u BiH postalo je jedno od ukupno 19 tužilaštava u BiH koji su korisnici projektne pomoći koja se fokusira na jačanje njihovih kapaciteta za rad.

„Iako je naše tužilaštvo formirano tek ove godine, svaki naš tužilac u prosjeku već ima između 700 i 900 predmeta različitih vrsta koji čekaju na rješenja. Upravo iz tog razloga, jako nam je drago da ćemo od sada imati podršku Projekta pravosuđa posebno u slučajevima korupcije, privrednog i organiziranog kriminala“, rekao je glavni tužilac Okružnog javnog tužilaštva u Prijedoru Mladen Mitrović.

On je dodao kako je jedan od prioriteta ovog tužilaštva izgradnja povjerenja građana u rad pravosudnih institucija, te da se nada kako će saradnja sa Projektom pravosuđa rad ovog tužilaštva učiniti efikasnijim, a njihove rezultate vidljivijim.