Obuka sudija i tužilaca

Korupcija u javnim nabavkama

Objavljeno: Mart 28, 2018

Sistem javnih nabavki u BiH mora biti osnažen, transparentan i u fokusu pažnje pravosudnih organa kako bi se spriječile zloupotrebe u ovoj oblasti. S tim u vezi, neophodna su unapređenja postojećeg zakonskog okvira, ali i međuinstitucionalne saradnje, zaključci su obuke sudija i tužilaca koja se održala 27. i 28. marta ove godine u Doboju.

U fokusu ove obuke za sudije i tužioce je bilo pitanje korupcije u javnim nabavkama, kako bi se što efikasnije identificirali i procesuirali počinioci ovih krivičnih djela. Budući da se velike količine novca na godišnjem nivou troše za nabavke dobara i usluga, oblast javnih nabavki može biti naročito podložna korupciji.

Obuci su u svojstvu predavača prisustvovali i predstavnici Agencije za javne nabavke i Ureda za razmatranje žalbi BiH. Ovo je prvi put od donošenja Zakona o javnim nabavkama 2014. godine da su se predstavnici pravosuđa u BiH i predstavnici Agencije za javne nabavke BiH sastali da porazgovaraju o izazovima sa kojima se svakodnevno suočavaju u radu i o mogućim oblicima saradnje.

Gosti predavači na obuci također su bile i tužiteljica Specijalnog javnog tužilaštva u Makedoniji Lile Stefanova i sutkinja Vrhovnog suda Republike Srbije Biljana Sinanović koje su govorile o iskustvima procesuiranja korupcije u javnim nabavkama u ovim zemljama.

Obuku kojoj je prisustvovalo preko 40 sudija i tužilaca iz cijele BiH zajednički su organizirali USAID Projekt pravosuđa u BiH i ACCOUNT (Antikorupcijska mreža organizacija civilnog društva u BiH), te centri za obuku sudija i tužilaca Federacije BiH i Republike Srpske.