Istraživanje i procesuiranje korupcije u javnom sektoru

Intenzivna obuka tužilaca iz BiH u CEELI Institutu u Pragu

Objavljeno: Maj 15, 2018

U periodu od 23. do 27. aprila 2018. godine sedam tužilaca iz Bosne i Hercegovine prošli su kroz intenzivnu i sveobuhvatnu petodnevnu obuku u oblasti istraživanja i procesuiranja korupcije u javnom sektoru na CEELI Institutu (Central and Eastern European Law Initiative) u Pragu.

Tužioci iz BiH su skupa sa drugim tužiocima, sudijama i istražiteljima korupcije iz regije i svijeta sticali dodatna znanja o tome kako identificirati i procijeniti moguću korupciju u javnom sektoru, kako napraviti što bolji plan istrage, kako ući u trag novcu, obaviti razgovore sa svjedocima i osumnjičenima, pripremiti optužnicu, te na kraju pripremiti se za suđenje.

Predavači su bili eminentni svjetski stručnjaci sa bogatim profesionalnim iskustvom u oblasti istraživanja i procesuiranja korupcije u javnom sektoru, a neki od njih učestvovali su u razotkrivanju najvećih korupcijskih skandala u svijetu.

„Sigurna sam kako će mi iskustva i znanja koja sam stekla na ovoj obuci pomoći da unaprijedim svoje vještine, budući da su informacije i praktična rješenja o kojima smo razgovarali ovom prilikom itekako primjenljiva u našem svakodnevnom radu“ rekla je učesnica ove obuke tužiteljica Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona Selma Kišić.

Odlazak tužilaca iz BiH na ovo studijsko putovanje omogućio je USAID-ov Projekt pravosuđa u BiH.